Kantoor – Bureau Gaia

Kantoor – Bureau Gaia

Vanuit de duurzaamheidsgedachte was werken vanuit een kantoor aan huis de manier om volledig duurzaam te zijn. Hierdoor hoef ik geen enkele meter te rijden. Als duurzaam ondernemer is duurzaamheid geen product maar de manier van leven: mijn leef- en denkhouding is duurzaam. Er wordt geen plastic gebruikt en zo min mogelijk papier of andere belastende kantoormaterialen zoals inkt.

Van bestaande woning naar energieneutrale woning – zoveel mogelijk duurzaam verbouwd.

De bestaande woning is vanuit deze gedachten verbouwd naar een energieneutrale woning. D.m.v. diverse systemen fungeert de woning nu als een levend organisme. Deze systemen zorgen er voor dat er geen afval maar nieuwe stoffen worden gemaakt. Een integrale aanpak waarbij water, energie, afvalstoffen samenwerken om weer nieuwe bruikbare stoffen te produceren.

Energie en warmteverlies wordt vermeden door een extra dik pakket isolatiemateriaal. De woning is volledig energieneutraal op het gebied van elektriciteit. Zonnepanelen zorgen voor energie, zonnecollector zorgt voor warm water en verwarming. Water voor algemeen gebruik wordt verzorgd door regenwater. D.m.v. diverse technologische snufjes is er een verder reductie van energie mogelijk gemaakt. Het gebruik van gas is tot het minimum beperkt. Bij de keuze aan verfstoffen, gordijnen, interieurinrichting en overige inrichtingsmaterialen is er gekozen voor materialen met een zo laag mogelijk ecologische footprint.

De buitenruimte is een voedselbos, gestoeld op de permacultuur principes, waarin een breed assortiment aan gebruiksplanten wordt gekweekt. Al het organisch afval wordt hierin verwerkt om als voedsel voor de bodem te fungeren.

Momenteel is de woning nog niet klimaatneutraal of zelfvoorzienend maar daar wordt wel gefaseerd naar toegewerkt. De situatie is geen status quo, continu wordt er gewerkt aan het verbeteren van de situatie om te komen tot een optimalisatie van de leefomgeving.

Aanwezige situatie:

  • Muurisolatie: Rc waarde 6,2, dakisolatie: Rc waarde 4,0
  • Eigen drinkwatersysteem
  • Geen afvalcontainer voor organisch materiaal maar een composteringssysteem